Виж само едно мнение
  #3  
Стар 05-06-2009
Аватара на gogyto
gogyto gogyto е на линия
рашън 8)
 

Дата на присъединяване: Jun 2008
Местоположение: Русе
Мнения: 3,395
Благодари: 1,620
Получил благодарност:
1,907 пъти в 1,173 поста
Сваляния: 143
Ъплоуди: 3
По подразбиране

Мултиплекси за " Тауърком"

Източникът на "Капитал" от КРС потвърди и информацията за второто важно решение на комисията. Компанията, която ще изгради двете търговски цифрови мрежи в първата фаза на цифровизацията (2009-2010), е "Тауърком България" ЕАД. Дружеството е собственост на чешката "Тауърком ЦР" А.С., която в България е представлявана от адвокатската кантора "Банков-Абаджиева-Репуц" Представител на "Тауърком България" е Наньо Манев, а в борда й влизат освен него и Божидар Луканов и Роман Фишер. Информацията, че "Тауърком" печелят конкурса, се търкаляше в медийните среди още в края на миналата седмица, но като един от фаворитите бе припознавана и латвийската "Хану Про" (всички кандидатствали вижте в карето).

"Тауърком" е базирана в столицата на Словашката република Братислава. Експертната комисия на КРС е взела решението си още в началото на седмицата. Засега изборът официално още се пази в тайна, въпреки че във вторник, е започнало разглеждането на офертите и за втория конкурс за мултиплекси.
Окзва се, че останалите петима кандидати са подали непълни документи за участие в конкурса и това на практика ги е отстранило от надпреварата. Това би трябвало да е отразено в мотивите на КРС да предпочете "Тауърком". Една от причините КРС да се забави с оповестяване на компанията победител вероятно е и затруднението й да формулира мотивите си за избор на "Тауърком България". Според източника ни въпреки крайното решение на конкурсната комисия е имало съмнения дали и "Тауърком България" не попада под забраната на закона.
Справка в сайта на компанията показва, че в Словакия "Тауърком", която през 2008 г. сменя името си от TRI R, започва да излъчва експериментално цифрова телевизия още през 1999 г. и има мрежа за пренос на радио- и тв сигнал. Според Закона за електронните съобщения (ЗЕС), на основание на който КРС обяви конкурсите за мултиплекси, в тях не могат да кандидатстват компании, които имат собствена мрежа. Законът обаче не посочва къде не трябва да бъде притежавана тази мрежа - в България или чужбина. Експерти от комисията настоявали, че забраната засяга само компании, които имат мрежи на територията на България. Така предвидливо е записано и в правилата на КРС за конкурсите, които бяха приети, след като ЗЕС вече бе обнародван в Държавен вестник.

copy from:http://www.capital.bg/show.php?storyid=730727
__________________
Zgemma H9 Combo, Atemio Nemesis, Golden media 990, ZHD 200, SkySat 125 см. HH(90E-45W) + 160см. no name offset(36.0E)
Отговори с цитат
Следните потребители БЛАГОДАРЯТ на gogyto за този полезен пост :
Джак (05-06-2009)