Виж само едно мнение
  #18  
Стар 07-02-2022
Ender Ender не е на линия
мега форумец
 

Дата на присъединяване: May 2017
Мнения: 460
Благодари: 17
Получил благодарност:
108 пъти в 88 поста
Сваляния: 0
Ъплоуди: 0
По подразбиране

Цитирай:
Първоначално написано от Атас Вижте мненията
Не разбирам защо, с каква цел трябва упорито да се насажда чужда не само на българите, на европейците, но и на латиноамериканците футболна култура. Въпреки усилията на Вашингтон да ни натрапят - нито в Европа, нито в Латинска Америка хората не възприеха с обич така наречения техен "футбол". Това тяхното не е футбол. Американците откраднаха от нас думата "футбол" - термина за нашия добър стар европейски измислен от англичаните футбол. А нашия футбол в Сев.Америка наричат пренебрежително, унизително soccer. Те нека си играят своите игри, ние ще си играем своите.

Това че тяхното не е "футбол" е ясно. Всъщност отдавна има сериозни спорове за етимологията на думата която ние обикновено възприемаме като "топка ритната с крак". Има и друга версия за която се предполага, че думата е събирателна за група игри играни в средновековна Европа.


Тяхната игра на практика няма нищо общо с нашия футбол (макар че и при тях може да се рита с крак, но в доста по-редки редки случаи). В крайна сметка там предимно се играе с ръце и изобщо самата концепция е много по-различна като има много много периферни прилики в някои елементи. Именно защото тяхната игра няма нищо общо с нормалния футбол аз лично не ги приемам за конкурентни игри. Едното не може да е алтернатива на другото - твърде различни са. Американския футбол е конкуренция по-скоро на ръгбито и австралийския футбол. Там поне топките им си приличат

От "макса" иначе казаха, че имали силното желание да излъчат другото голямо шоу свързано с "драфта" в NFL. Но още не било сигурно. че ще вземат правата. В тази връзка преди години имаше много хубав филм с Кевин Костнър който бе направен специално за да опише драмата, машинациите и стратегиите на отборите в надцакването за взимане на играчи. Филмът на български го бяха превели "Денят на подбора" иначе е този:
https://www.imdb.com/title/tt2223990/?ref_=nv_sr_srsg_0
Отговори с цитат
Следните потребители БЛАГОДАРЯТ на Ender за този полезен пост :
Атас (07-02-2022)